Can ve mal güvenliği için doğalgaz kaçağı ihbar numaraları herkes tarafından bilinmeli ve kombi cihazı yanında bir yerde bulundurulmalıdır. Ülkemizde doğalgaz kaçağı hissedildiğinde 187 numaralı acil müdahale servisi aranarak ihbarlar yapılmalıdır. Acil müdahale ekipleri, gelen ihbarları hemen değerlendirir ve ihbarcının, adını, soyadını, adresini, ihbar konusunu ve telefon numarasını kaydederek ekip yönlendirmesi yapmaktadır.
Doğalgaz kaçakları, zehirlenmelere ve yangın gibi tehlikelere yol açabileceği için gelen ihbarlar hemen değerlendirilmelidir. Acil müdahale ekipleri, ihbar kayıt formu kendilerine ulaştığında, doğalgaz altyapı kaçak taraması yapabilecekleri donanımlarla birlikte hareket ederler.
Sayfa içeriği
İhbar Ne Zaman Yapılır?
Doğalgaz kaçağı ihbarı bulunulan ortamlarda, gaz kokusu hissedildiğinde ya da gaz kaçağı alarm sistemi uyarı verdiğinde yapılmalıdır.
187 acil hattı can ve mal güvenliği için şu durumlarda hemen aranmalıdır;
- Ev içerisinde, gaz kokusu alındığında,
- Bina içerisinde, merdiven boşluklarında gaz kokusu olduğunda,
- Sokakta gaz kokusu hissedildiğinde,
- Doğalgaz kazısı sırasında oluşan hasarlarda,
- Doğalgaz yangını, patlama gibi durumlarda,
Bu durumlar ile karşılaşanlar, acil müdahale numarasını arayarak hemen ihbarda bulunmalı ve bina ya da bölgeye gelen doğalgaz bağlantısının kesilmesini sağlamalıdır. İhbar konusunda yaşanılan her gecikme karşılaşılacak olan risklerin artmasına neden olacaktır. Doğalgaz kaçağı olduğunu görenler, panik yapmamalı ve sakin olmaya çalışmalıdır.
Kullanıcılar Nelere Dikkat Etmelidir?
Doğalgaz şehir merkezlerindeki konutların tamamına yakınında kullanılmaya başlanmıştır. Doğalgaz tesisatı yapılırken ve kombi montajından sonra doğalgaz kaçağı konusunda kullanıcılar bilgilendirilmelidir. Doğalgaz kaçağı ihbarı nasıl yapılır, hangi numara aranır ve hangi bilgiler verilir bilinmelidir.
Kullanıcılar, ihbar için 187 hattını aradığında şunlara dikkat etmelidir;
- Sakin olmalı ve ihbarı anlaşılır bir şekilde yapmalıdır,
- İhbarı yaparken, adres, ad soyad bilgileri tam verilmelidir,
- İhbar konusu net anlatılmalı,
- Doğalgaz kaçağı olan yerin adresi mahalle, cadde, sokak ve numara olarak tam verilmeli,
- İhbar verilen yer, yakınlarında bulunan bilinen yere göre tarif edilmeli,
- Gereksiz konuşmalardan kaçınılmalı ve zaman kaybına neden olunmamalıdır,
Evinde ya da ofisinde doğalgaz kullananlar, bu hususları bilmeli ve her an bu sorunla karşılaşabileceklerini unutmamalıdır. Mühendislik firması olarak, doğalgaz projesi hazırlama, montaj ve bakım hizmetleri verdiğimiz için ihbar konusunda müşterilerimizi bilgilendiriyoruz.
Doğalgaz Kaçağı Olduğunda Ne Yapılmalıdır?
Konutlarda kullanılan, kombi cihazlarının bakımları yapılmadığında ya da tesisata yapılan fiziki müdahaleler sonrasında gaz kaçağı oluşma ihtimali yükselmektedir. Bulunduğu ortamda doğalgaz kaçağı sonucu gaz kokusunu hissedenler, sakin olmaya ve panik yapmamaya çalışmalıdır. Kapalı ortamlarda, kapı ve pencereler açılarak ortamın havalandırılmasını sağlamalıdır.
Konut girişinde bulunan doğalgaz vanasını kapatarak, gaz girişini kesmelidir. Gaz kokusunun hissedildiği konut ya da bina içerisinde, elektrikli cihazlar çalıştırılmamalı, lamba düğmelerine basılmamalıdır. Ortama yayılan gazın ateşleme riskine karşı telefonunuz çalsa bile açmamalısınız. Çakmak, kibrit, sigara kullanılmamalıdır. Bu durumlar, ortama yayılan gazın alev almasına ve büyük yangınların çıkmasına neden olabilir. İhbarda bulunmak için gaz bulunmayan bir ortama geçmeli ve 187 ihbar hattını oradan aramalısınız.
Bina İçerisinde Gaz Kokusu Hissedilirse
Doğalgaz kaçağı sonucu gaz kokusu, sadece konut içerisinde değil, bina içerisinde, merdiven boşluklarında ya da sokakta hissedilebilmektedir. Bina içerisinde gaz kokusu hissedildiğinde de, konutlarda olduğu gibi tüm tedbirlere dikkat edilmelidir. Gaz kokusunu hissedildiğinde, panik yapılmamalıdır.
Bina girişinde yer alan doğalgaz giriş vanası hemen kapatılmalı ve ortamı havalandırmak için bina giriş kapısı, aydınlatma bölümleri camları açılmalıdır. Kıvılcım oluşumunu engellemek için bina içerisinde telefonla konuşma, asansör çalıştırma gibi işlemler yapılmamalıdır. Binada oturanların tümü konu hakkında uyarılmalı ve tedbirli olmaları sağlanmalıdır.
Sokakta Gaz Kokusunun Hissedilmesi
Bina doğalgaz giriş panolarında ya da sokakta yapılan çeşitli kazı işlemlerinde, doğalgaz borularına hasar verilmiş ve ortama gaz kokusu yayılmış olabilir. Bu durumla karşılaşıldığında, gaz kokusu hissedilen ortamdan biraz uzaklaşarak, yerin tam adresini belirterek hemen ihbarda bulunmak gerekiyor. Sokakta doğalgaz kaçağı hissedildiğinde, gaz kokusunun binalara girişini önlemek için bina kapı ve pencerelerinin kapatılması gerekiyor.
Çevrede bulunan tüm insanları, gaz kaçağı olduğu konusunda uyarmalı ve mümkünse, sokaktaki trafik engellenmelidir. Çalışan arabalar spot ettirilmeli ve insanlar cep telefonu ile konuşmaları konusunda uyarılmalıdır. Elektrikli cihazlar ve çeşitli ateşli sistemler, ortama yayılan gaz için kıvılcım oluşturarak, yangın ve patlamalara neden olabilecektir. Bu konularda bilinçli olunmalı ve tüm tedbirler gözden geçirilmelidir.
Doğalgaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır?
Doğalgaz kaçağında, gaz kokusunun hissedilmesi, oluşan gaz yoğunluğuna göre değişmektedir. Yoğunluk az olduğunda insanlar ilk başlarda hissetmeyebilecektir. Gaz kaçağı olduğunda, ortamda, çürük sarımsak, yumurta ya da lahana kokusuna benzer bir koku oluşur. Bu kokuyu alanlar, gaz kaçağının olduğunu anlamalıdır. Koku hissedilmeyen gaz kaçaklarının tespiti için konutlarda, alarm sistemi kullanılmalıdır.
Gaz kaçağı alarm sistemi, hissedilmeyen gaz kokusunu hemen algılayarak, uyarı vermeye başlayacaktır. Aktif olan alarm cihazında uyarı ışığı yeşil olarak yanar, ışık rengi turuncu olduğunda hafif gaz kaçağı, kırmızı olduğunda ise gaz kaçağının yoğun olduğu anlaşılır. Alarm sistemi her türlü gaz kokusu algılamasında sesli uyarı sistemi ile ortamda bulunanları bilgilendirmektedir.
Doğalgaz Kaçağına Karşı Tedbirler
Konutlarda, doğalgaz kaçağı risklerine karşı çeşitli tedbirler alınabilmektedir. Bu tedbirlerin başında, tesisat ve kombi cihazı bakımları geliyor. Entes Mühendislik firmamız, doğalgaz tesisatı proje ve bakımı konusunda yetkili firmadır. Kombi cihazları bakımlarının nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi verirken, bakımların yetkili ve uzman ekiplerimiz tarafından yapılmasını sağlıyoruz.
Bakımsız kombilerde, baca bölümünde oluşacak tıkanıklık, kombinin arıza yapmasına ve gaz kaçağına neden olabilecektir. Doğalgaz kaçağına karşı en iyi tedbir, periyodik bakımların düzenli yapılması, doğalgaz tesisatı üzerinde yetkisiz kişiler tarafından işlem yapılmasına izin verilmemesidir.