IsıtmaYerden Isıtma Nedir? Nasıl Uygulanır?

12 Eylül 2020 Engin AVCI0
https://www.entesmuhendislik.com/wp-content/uploads/2020/09/yerden-isitma-nedir-nasil-uygulanir.jpeg

Binalar için ısıtma sistemi kurulumu yapılırken, yerden ısıtma nedir? Nasıl uygulanır? Konularında bilgi sahibi olmak ve sistemin avantajlarını araştırmak gerekiyor. Bazı binalarda, ısıtılacak olan ortamın geniş olması ya da duvarlarda, kalorifer radyatörlerinin olmamasının istenmesi yerden ısıtma sistemine olan ihtiyacı doğurmaktadır.

Günümüzde, en iyi ısıtma yöntemi olarak yerden ısıtma sistemleri önerilmektedir. Entes mühendislik olarak, her türlü bina için yerden ısıtma sistemleri projelendirme ve kurulum işlemlerini yapıyoruz. Zemin altına döşeme yapıldığı için kapalı alanın tümünün eşit şekilde ısınmasını sağlamakta ve çoğu zaman enerji tasarrufu oluşturmaktadır.

Yerden Isıtma Nedir?

İlk zamanlarda, eski binalar için yerden ısıtma sisteminin döşenmesinin zor olduğu bilinmektedir. Ancak günümüzde, zemin üzerine, ısı kaynağından gelen enerji döşenen borular ile yayılarak dağıtılmaktadır. Daha sonra borular üzeri, laminat, parke, seramik, taş ile döşenerek kapatılmaktadır.

Bu yöntem ile temiz bir görüntü oluşmakta ve daha sonraki aşamalarda, bir arıza meydana geldiğinde, tamir işlemleri daha kolay olmaktadır. Zemin altında yer alan borulardaki ısı enerjisi, zemine yayılacak, zemini ısıtarak, ortamın ısınmasını sağlayacaktır. Entes mühendislik firması olarak müşterilerimize yerden ısıtma sistemini iki şekilde sunuyoruz. Bunlardan birincisi sulu yerden ısıtma sistemi diğeri ise elektrikli yerden ısıtma sistemidir.

Yerden Isıtma
Yerden Isıtma

Yerden Isıtma Sisteminin Uygulanması

Yerden ısıtma sistemlerinin çeşitlerine göre uygulama şekilleri de farklı olmaktadır. Yerden ısıtma nedir? Nasıl uygulanır? Elektrikli yani kuru ısıtma sisteminin döşenmesi daha kolaydır ve daha az tadilat gerektirmektedir. Ancak sistemin kullanılacağı bölgeye göre enerji kaynağı fiyatları seçimlerin farklı yapılmasına neden olabilmektedir.

Yerden ısıtma sistemi uygulaması, enerji kaynağı olan elektrik tesisatından ya da kombi cihazından kablo ve borular, zemin üzerine belirli aralıklarla bağlantılı olarak döşenir. Sulu sistemlerde, kombinin ısıtmış olduğu su borularda dolaşarak tekrar kombiye dönmelidir. Sıcak suyun zemin altında dolaşırken boruları ısıtması ve borular üzerinden ısının zemine yayılması gerekiyor. Elektrikli sistemde de aynı yöntem kullanılmaktadır.

Borular, zemin altına eşit aralıklarla ve sağlam olarak yerleştirildikten sonra üzeri, zeminde kullanılacak olan seramik, parke, laminat gibi malzemelerle kapatılır. Kış aylarında, enerji kaynağı çalıştırıldığında, ortam sıcaklığının istenilen verimlilikte olduğu görülebilecektir.

Yerden Isıtmanın Kullanılabileceği Zeminler

Yerden ısıtma sistemleri için müşterilerimize iki zemin tipini öneriyoruz. Bunlar, taş ve seramik zeminlerdir. Bu iki zemini önermemizin nedeni ise taş ve seramiğin daha çabuk ısınması ve zeminden aldığı ısıyı mekan içerisinde hızlı dağıtmasıdır. Bu zemin türleri, hızlı ısınma özellikleri sayesinde, enerji tasarrufu sağlayacaktır.

Zeminlerde kullanılacak olan ahşap, vinil, halı gibi çeşitli kaplamalar, ısı transferini taş kadar hızlı yapamayacağı için ısı verimliliği düşük olacaktır. Yerden ısıtma sistemini düşündüğünüzde, uzmanlarımızdan danışmanlık hizmeti alabilir ve eviniz ya da iş yeriniz için proje hazırlanmasını sağlayabilirsiniz.

Yerden Isıtmanın Avantajları

Isıtma sistemleri kurulumları yapılırken, artıları ve eksileri belirlenmeli, kullanım için en avantajlı olan seçenekler seçilmelidir.

Yerden ısıtma sisteminin birçok artısı vardır ve bunları avantajları olarak şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Evlerin koridor ve mutfakları seramik kaplı olduğu için zemin ısıtma sayesinde çocukların üşüme sorunu olmaz,
  • En az %10 – 15 oranında enerji tasarrufu sağlanır,
  • Odalarda, petekler olmayacağı için eşyalar daha rahat yerleştirilir,
  • Peteklerin oluşturduğu is ortadan kalkmış, is sorunu yaşanmamış olur,
  • Her yıl petek temizliği yapma zorunluğu ortadan kalkar,
  • Yerden ısıtma sistemlerinde, tesisat temizliğinin iki yılda bir yapılması yeterlidir,

Bu avantajlar sayılırken, hem odanın dekorunu istediğiniz gibi yapma hem de enerji tasarrufu sağlayarak daha iyi ısınma sağlama yapıldığı görülebilmektedir.

Sulu Yerden Isıtma

Yerden ısıtma nedir? Nasıl uygulanır? Bu işlemler için öncelikle, ısıtma sisteminin kurulacağı yerin keşfinin yapılması ve zemin yapısının belirlenmesi gerekiyor. Sulu yerden ısıtma, kalorifer petekleri yerine, zemine ısı borularının döşenmesi sistemi olarak açıklanabilir.

Petek sistemi kullanıldığında, enerji kaynağından peteklere giden borular, duvar diplerinden ya da duvara gömülü olarak döşenmektedir, peteklere ısının iletilebilmesi için 70 ile 90 derece arasında sıcak su kullanılmaktadır.

Yerden ısıtma sistemlerinde, döşeme altındaki boruların ısınabilmesi ve ısıyı yayabilmesi için 30 derece ile 50 derece arasında sıcak suyun olması yeterli olmaktadır. Sulu yerden ısıtma sistemlerinde, plastik boru türleri kullanıldığı için hem suyun dolaşımı hem de insan sağlığı açısından daha uygun olmaktadır.

Sulu yerden ısıtma sisteminde, düşük ısıdaki su dolaşımı sağlandığı için kullanılan enerji sarfiyatı az olacak ve tasarruflu ısınma sağlayacaktır.

Yerden Isıtma
Yerden Isıtma

Elektrikli Yerden Isıtma

Yerden ısıtma sistemlerinde tercih edilen kablolu yöntem ile oda içerisinde fazla tadilata gerek duyulmadan sistem döşemesi yapılabilmektedir. Elektrikli yerden ısıtma sistemlerinde, üç katman kullanarak kurulum yapıyoruz. En alta plastik köpük koyarak, yalıtım oluşturmasını ve ısının yukarıya doğru yayılmasını sağlıyoruz.

Daha sonra ısıtma işlemini yapan kablo ve alüminyum levha katmanlarını yerleştiriyoruz. Bu yerleştirme yöntemi ile mekanın kısa sürede ısınması sağlanıyor. Ortam ısısının ayarlanabilmesi için gece ve gündüz ayarları yapılmaktadır. Elektrikli yerden ısıtma sistemlerini tercih edenlere, alan ölçüsüne göre kullanılacak olan enerji miktarı hesaplamasını yapıyor ve seçenekleri sunuyoruz.

Sonradan Yerden Isıtma Yapılabilir mi?

Ev ve ofis gibi yerler için önceden yerden ısıtma sistemi döşenmemiş ise sonradan istenilen sistem döşenebilmektedir. Sonradan yerden ısıtma sistemi döşenebilmesi için zeminde kaplı olan laminat, parke ya da seramik kaldırılmalıdır. Bunlar kaldırıldığında, beton zemin çıkar ve bu zemin üzerine, sulu ya da elektrikli yerden ısıtma sistemi hemen döşenebilir.

Sonradan da kolaylıkla yapılabilecek olan yerden ısıtma sisteminde, Entes mühendislik olarak, enerji tasarrufu sağlayarak, en iyi ısıyı elde edebileceğiniz sistemin kurulumunu yapıyoruz. Beton zemin üzerine boru ya da kablolar döşendikten sonra tekrar, zemin kaplamasını yaparak, sistemin kullanılmasını sağlıyoruz.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretli.